Saturday, August 24, 2019
Home > Top Stories > Fantastiska tidsbeställda bilder och hur man tar dem

Fantastiska tidsbeställda bilder och hur man tar dem

En bild, bara en enda och du kan bli en legend. Bara en perfekt bild och du kan bli ihågkommen genom tiderna. Du har ditt vapen och din ammunition, du har ditt kikarsikte och ditt tålamod. Bara ett perfekt avfyrat skott så är äran din. Det här kanske låter som början på en klyschig actionfilm där regissören valde att zooma in på soldatens öga som tittar genom siktet i väntan på sitt byte. Samma sak, fast betydligt mindre våldsamt, gäller även för fotografer. Hela deras karriär kan avgöras med ett enstaka perfekt skott.

Men det här är inte något som bara vem som helst kan göra med enkelhet. Det finns mycket som unga fotografer måste lära sig innan kameran blir deras vapen, innan objektivet blir ett kikarsikte och minneskortet blir ammunitionen. Det här är trots allt det du måste göra för att ta dig runt världen, och vem vet – kanske hamnar du på framsidan av ett stort nyhetsmagasin. Att kunna sikta och skjuta är ingenting. Det gör dig inte till en professionell fotograf. Och det gör inte heller den dyra utrustningen som du kan köpa från butiker med på tok för höga priser. Bra fotografer har många kvalitéer inklusive tålamod, ett öga för detaljer, ambition, teknisk kunskap, marknadsföring och en bra fantasi. Den mest oattraktiva av platser kan bli världens vackraste bild om den tas på rätt sätt.

En fantastisk bild kräver inte bara rätt miljö, ljus och massor av hängivenhet, utan även att bilden tas i exakt rätt ögonblick. Det är just därför som en del av världens mest otroliga och kända foton aldrig kan återskapas oavsett hur mycket man än försöker. De är en-gång-i-livet-bilder som endast ett fåtal fotografer har haft turen att ta. För den här typen av bilder finns inga andra chanser. Du tar antingen den perfekta bilden eller så har du inget att skryta om.

Det finns olika sorter av de också. En del fotografer specialiserar sig på att visa upp kvinnornas skönhet. Detta beror såklart på att det finns en marknad för sådana bilder. Det finns en hel del möjligheter på denna marknad, men bilderna är ofta iscensatta och även om de är imponerande så är de långt ifrån världens bästa. Men när du blandar dessa bilder på vackra tjejer med biltävlingar och F1, då ökar chansen att ta en helt otrolig bild dramatiskt. Ingen förväntar sig att en bild på en vacker, iscensatt kvinna ska bli viral, men ändå finns flera exempel på att det har skett på webben.

Det finns de som väljer att söka berömmelse via naturen. Det är här som saker och ting kan bli riktigt konstiga, riktigt fort. Naturen är oförutsägbar men samtidigt både vacker och fängslande. I naturen är det mycket enklare att ta den perfekta bilden av något oväntat, men för att göra det måste du ha ett otroligt tålamod och vara förberedd på att allt som oftast åka hem tomhänt. Men när du väl lyckas ta den perfekta bilden, då kommer du garanterat att få erkännande för det.

Det finns fotografer som lyckas ta en helt enastående intressant bild på en staty, en skulptur eller en byggnad. För att lyckas med det måste du ha ett skarpsynt öga för detaljer och en otrolig fantasi. Allt som oftast måste du vänta i många timmar på rätt miljö, rätt ljus, rätt ögonblick och, värst av allt – det här ögonblicket kanske aldrig kommer. Det finns likväl en hel del fantastiska bilder som ingen kan härma, och då menar jag inte bilden där du står och håller i Eiffeltornet.

En del fotografer får sin inspiration från vardagslivet – de ser ett ögonblick och fångar det. Dessa fotografer måste ha snabba reflexer och vara kvicktänkta, samt snabbt kunna se det roliga i alla situationer. Det svåraste är att dessa ögonblick oftast försvinner på under en sekund och för alltid går förlorade. Så fotografen måste ha snabba reflexer och alltid vara redo att fånga rätt ögonblick på bild.

De mest sällsynta av den här typen av bilder är de som inte är medvetna. De är helt och hållet turbaserade. Du kanske tar bilder på något – ett bröllop, ett lopp, en fotbollsmatch, din familj eller bara ett häftigt landskap, och har du då tur kan du ta århundradets bild.

Är du redo att försöka ta det perfekt timade fotot? Gör dig redo med kameran, ditt objektiv, och framför allt ditt tålamod och sätt igång.